Oeps foutje – € 310.700,- aan onterechte boetes

Vorige week verscheen een opmerkelijk bericht in het nieuws: Honderden onterechte boetes….want mensen die door groen reden werden beboet! (zie: http://nos.nl/artikel/2172834-onterecht-honderden-boetes-na-foutieve-reparatie-flitspaal.html). Aangezien de boete €239,- per stuk was en het hier om minstens 1300 personen gaat, is het bedrag opgelopen tot €310.700,-.

Hilarisch natuurlijk en ook vervelend voor de gedupeerden. De uiteindelijke “schade” is veel groter en niet zo hilarisch. De door rood-rij boetes zijn nu niet uitgeschreven, door het uitzetten van de flitspaal loop de overheid ook inkomsten mis en wat te zeggen van de administratieve rompslomp die dit met zich mee heeft gebracht. Een incident waar toch even van geleerd moet worden.

Dat heb ik gedaan door er een plaatje van te maken. Het plaatje verteld meer dan 1000 woorden en maakt inzichtelijk hoe de vork in de steel zit. Het plaatje wordt een  echt praat plaatje (hoe anders met platte tekst!). (click om te vergroten).PPM Groen Licht

Uiteraard – beperken van de schade (uitzetten camera) en uitzetten van de actie om de kabels juist te installeren zijn de zaken die logisch naar voren komen. Maar laten we eens verder denken. Hoe kunnen we pro-actiever met dit incident omgaan? Hoe te voorkomen dat het in de toekomst weer fout gaat? Uit het plaatje kan ik een aantal andere mogelijke acties formuleren:

  1. Wat is de oorzaak dat er dit keer niet getest is? Hoe kunnen we dat voorkomen?
  2. Moet het onderhoudsplan van verkeerslichten aangepast worden?
  3. Zouden de kabels zo gemaakt kunnen worden dat ze “fail-safe” (en dat omdraaien niet mogelijk is, net als je USB stick in je computer)

Deze ideeën voeg ik toe aan het plaatje:

PPM Groen Licht met acties

Overzicht creëert inzicht, met als doel incidenten te voorkomen.

Ik ben benieuwd wat er in werkelijkheid wordt gedaan. Hopelijk ontspringen de gevaarlijke door-rood-rijders niet langer aan de dans.

Share