Take CARE: Het is glad – kom goed beslagen ten ijs!

goed-beslagen-ten-ijs-komenDe temperaturen duiken onder nul en Nederland is weer in de ban van het schaatsen. Veldjes worden ondergespoten en de eerste marathon op natuurijs is weer volbracht.

Een daverende start van 2016 Dat is wel eens anders geweest, zeker bij de spoorwegen.

Hoe ben jij dit jaar gestart? Waar gaan de zorgen naar uit, waar liggen de ambities?

Eén ding is zeker: het begint altijd bij onszelf, dus “start simple – take CARE“.

Clarify: vraag altijd om verduidelijking, dit zorgt ervoor dat je op eenzelfde golflengte komt en dat werkt wel zo prettig. Een aanname is snel gemaakt en voor je het weet zit je onder de NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander).

Act on Facts: lijkt datgene wat je hoort jouw “OMA” (Opinies, Meningen, Aannames) of zijn het keiharde feiten. Oma mag best aanschuiven, maar dan wel op het juiste moment, nadat de feiten boven tafel zijn gekomen.

Reflect: op wat er wordt gezegd en vooral ook op wat er niet wordt gezegd? Neem je wel genoeg LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen)? Of zoals Stephen Covey zegt:  “Seek First to Understand, Then to Be Understood“.

Explore de vervolgstappen: wat is nu het beste te doen, uitgaande van de observaties en feiten? Wat is je actie plan, welke vragen worden daarmee beantwoord? Welke bedoeling heb je daarbij en waar is jouw (interne) klant op zoek naar? Heb je de feiten op een rijtje en je doel  en intentie helder, dan kom je goed beslagen ten ijs!

CARE is een Engelse woord en het betekent zorg. Zorg in 2016 goed voor jezelf en word bewust op wat je doet en waarom je dingen doet. Je zult merken dat het ijs een stuk prettiger aanvoelt en je dus ook sneller vaart maakt.

Bewust handelen en helder denken kun je leren. Dat is waar mijn bedrijf Kepner-Tregoe zich al sinds 1958 sterk voor maakt.

Take care!

Share